Història

esbart 1931L'Esbart Dansaire de Granollers va ser fundat l'any 1.931 i, per tant, ja té més de 75 anys.

 

Des de llavors, ha passat per diferents moments, realitats, etapes i directors. Tradicionalment ha centrat la seva activitat en la realització de ballades de carrer a Granollers, molt lligades a les festes de la ciutat: Festa Major i Fira de l'Ascensió.

 

Des de l'any 1.991, amb la formació d'una nova Junta Directiva, s'inicia un procés de revitalització: revisió dels estatuts, reestructuració dels grups, incorporació dels antics balladors ...

 

El canvi més significatiu ve donat pel canvi de mestre. En Carles Morales s'incorpora a l'Esbart l'any 1.995 amb l'objectiu, entre d'altres, de treballar per transformar les ballades que es feien habitualment, en espectacles.

 

porxada capgrossosFruit d'aquest camí, i des de l'any 1996, es realitzen espectacles la vigília de l'11 de setembre, en els que es tenen en compte ja alguns aspectes escènics.

 

Tanmateix, s'ha continuat amb les ballades per Festa Major a Granollers i a pobles veïns.

 

Es pot dir que Batecs és el primer espectacle pensat per a ser representat en un escenari i amb important incorporació de tots els elements escènics. Aquest projecte es va començar a treballar a mitjans de l'any 1.997.

 

Fou estrenat el 15 i 16 de maig de 1.999, durant la 49ena edició de les Fires i Festes de l'Ascensió. Es va incloure dins de la programació cultural organitzada per l'Ajuntament de Granollers (que el va coproduir) a l'Auditori del Cercle Cultural de la Fundació 'la Caixa'. Des de llavors aquest espectacle s'ha presentat a: L'Estartit, Canovelles, Lliçà d'Amunt, Granollers (novament) i a la Fira de Manresa l'any 1.999.

 

coreografies ruera

L'any 2.000 i com a col·laboració en els actes d'homenatge que l'Ajuntament de Granollers va dedicar al Sr. Josep Maria Ruera, l'Esbart va presentar 4 coreografies sobre sardanes del mestre granollerí. Una d'elles va ser emesa per TV3 dins el programa Sardanes.

 

L'any 2.001 el Cos de Dansa es va presentar al Concurs de Música i Dansa de Cantonigrós, quedant en 6ª posició.

 

Gràcies a la petició de l'Esbart Dansaire, l'Ajuntament de Granollers va decidir dedicar una plaça de la ciutat al Sr. Josep Sala i Perramon, qui va ser fundador i director de l'Esbart durant més de 50 anys. Per aquest motiu, l'Esbart li va erigir, en la mateixa plaça, un monument inaugurat pel Sr. Vidal i Gayolà i l'Alcalde de Granollers.

 

Plou i fa sol, en Risto balla sol: RistoPlou i fa sol, en Risto balla sol: Faixes

L'any 2.002 ha estat l'any de les colles infantils. Els dies 15 i 16 de març, al Centre Cultural de Vilanova del Vallès, s'estrenà l'espectacle Plou i fa sol, en Risto balla sol. En aquest espectacle les 3 colles infantils posaven a escena 10 danses tradicionals catalanes acompanyats de la Coral Infantil de la Societat Coral Amics de la Unió de Granollers, d'un grup de 4 músics i d'en Pere Ortega que representava en Risto, un bruixot a qui li agrada molt ballar però que és massa tímid per fer-ho amb altres i que busca un bon breuatge que li faci perdre la vergonya.

 

Blaüncs

L'any 2.003 l'Esbart estrena un espectacle de creació: Blaüncs - Dues colles per a una festa. Aquest espectacle, creat en motiu del 20è aniversari de la Festa Major de Blancs i Blaus de Granollers, mostra els aspectes més significatius d'aquesta festa. Amb música composada expressament pel compositor granollerí Martí Ventura, amb coreografia d'en Carles Morales i vestuari d'en Pau Fernández s'estrenà el 20 i 21 de juny al Teatre-Auditori de Granollers. La bona acollida que va tenir obliga a una nova representació en el mateix Teatre-Auditori el 25 d'agost.

 

El repte, el cercavila, l'estirada de corda, la passada de rajoles, el correfoc, el correaigua, el concurs de rajolers, el veredicte i el sopar de fi de festa, que conformen la Festa Major de Granollers, estan palesament representats a Blaüncs.

 

Eclectic

El 2006 l'Esbart Dansaire de Granollers presenta l'Espectacle Eclèctic, que es representa a 12 ciutats de Catalunya i Menorca.

 

Està compost per dues parts: la primera Arran de Plaça està realitzada a partir de danses tradicionals d'arreu de Catalunya. La segona, Apunts de Ruera, està formada per danses de creació a partir de músiques del mestre Josep Maria Ruera.

 

AleatoriEl darrer espectacle del Cos de Dansa de l'Esbart és Aleatori que s'estrena el 2008. Es tracta de diverses coreografies inspirades en una vintena de cançons escollides d'en Luís Llach. Aleatori s'ha presentat 9 vegades arreu de Catalunya.

 

 

 

 

 

ton1El 2011 s'estrena un nou espectacle Infantil. Somia i... balla, Ton! ton3 La història d'en Ton, viatger, somiador, rodamon, i la dels nens que es va trobant en el seu viatge permeten als balladors més petits de l'Esbart presentar les seves danses.  

 

 

En aquest espectacle acompanyen als nens i nenes, nois i noies de l'Esbart, en Pep Callau i el grup de música folk "La Boina".

 

 

 

Aquí trobareu un bon recull de fotografies de les darreres activitats de l'Esbart Dansaire de Granollers.

 

ballem

L'any 2013, el 19 de maig, es presenta l'espectacle de carrer: "A Granollers, ballem!". Un espectacle que recull danses granollerines, des de les d'antiga tradició (com les gitanes de Granollers, el ball de donzelles o la quadrilla) fins a les danses sorgides de la Festa Major de Blancs i Blaus (com el ball del colom, dels gegants o els ball de capgrosos). A més a més "A Granollers, ballem!" presenta 3 estrenes amb música de Marçal Ramon: el xotis de les publilles i el ball pla de Granollers, amb coreografia de Carles Morales, i el ball de bastons de Granollers, amb coreografia de Montserrat Armengol.

Recull de fotografies de l'estrena de "A Granollers, ballem!"

 

 

Aquest any 2013 es produeixen dues col·laboracions, amb l'Agrupació Sardanista de Granollers i amb la Societat Coral Amics de la Unió.glosa

El 17 de novembre es presenta al Teatre Auditori de Granollers Cobla i Esbart: la cobla Sant Jordi i l'Esbart Dansaire de Granollers. En la primera part d'aquest espectacle es presenten danses tradicionals com el ball cerdà, l'espunyolet, el ball del vano i el ram, la corranda alta de Surnià o aires de l'Ebre. A la segona part es presenten coreografies de músiques del mestre Josep Maria Ruera, del que es recorden el 25è aniversari de la seva mort. Es presenten les sardanes: Empúries, la grega, La verge catalana, Riells del Fai, Ones plàcides a Lloret, Esplai i A l'entorn de la Porxada. Finalitza l'espectacle amb l'estrena de la coreografia, d'en Carles Morales, de La glosa del ball de donzelles.

Recull fotogràfic

 

unio

El 15 de desembre, també en el Teatre Auditori de Granollers, les colles infantils de l'Esbart, Espardenyes, Faixes Barretines, acompanyen les corals infantils dels Amics de la Unió en el seu concert de Nadal. Es van recordar danses formaven part de l'espectacle "Plou i fa Sol, en Risto balla sol", anterior col·laboració entre l'Esbart i els Amics de la Unió.

 

 

 

Recull fotogràfic

 

 

 

cantonigrosEl 2014 el Cos de Dansa de l'Esbart Dansaire de Granollers obté el tercer premi en el Festival de Música i Dansa de Cantonigròs. l'Esbart de Granollers va presentar a concurs les corrandes, coreografia d'en Joan Serra i aires de l'Ebre, coreografia de Carles Morales. Aquesta era la tercera vegada que l'Esbart participava en aquest concurs. Anteriorment ho havia fet el 2001 i el 2004.

 

Recull fotogràfic

Esbart Dansaire de Granollers

esbartgranollers@gmail.com